top of page
Algemene uitleg

IPAD

1. Doelstelling

​

De doelstelling van deze app is om jongeren op een interactieve, onderzoekende manier wegwijs te maken in de werking van het menselijk lichaam in het opleidingsonderdeel biologie. Meer bepaald staat de opbouw en de werking van de verschillende organen en stelsels centraal. 

​

2. Omschrijving

​

Het Menselijk Lichaam van Tinybop Inc. is een anatomie-app die je de mogelijkheid biedt om op een interactieve manier het menselijk lichaam te verkennen. De app is vooral geschikt voor leerlingen uit het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs:

​​

  • Je kan zien waar alle spieren, botten en organen zitten en je kan er telkens de naam van zien.

  • Daarnaast zie je op een interactieve manier de werking van het zenuwstelsel, de ademhaling, de bloedsomloop, het spierstelsel en het spijsverteringsstelsel.

  • Ook zijn er gedetailleerde, accurate, interactieve modellen van het hart, longen en botten en modellen van de hersenen, ogen, oren, neus, mond, darmen, spieren etc.

​

Een pluspunt aan deze app is het feit dat het je de mogelijkheid biedt om vragen te stellen en opdrachten te geven. Deze vragen spreek je in en de app zal deze bewaren. Op deze manier kunnen leerlingen vragen stellen aan hun leerkrachten en leerkrachten aan hun leerlingen. Nog een pluspunt is het feit dat er een uitvoerige handleiding over deze app bestaat met extra informatie om de les nog interactiever te maken. De handleiding (in het Engels) kan je hier terugvinden. 

​

2. Hoe werkt de app? 

 

De app maakt gebruik van alle mogelijkheden van de iPad:

-Er wordt gebruikt gemaakt van de camera om de werking van het oog te tonen,

-Er wordt gebruik gemaakt van de microfoon om de werking van de oren te verduidelijken,

-Er worden foto-en muziekbibliotheken gebruikt om de hersenfunctie te tonen. 

​

Daarnaast werkt de app op een interactieve manier en hebben de acties die je uitvoert een effect op het menselijk lichaam waardoor je meer inzicht krijgt in de werking ervan. 

​

3. Een inkijk in de app...

​

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden van de app. Even een korte duiding bij deze drie schermafbeeldingen: op de eerste schermafbeelding zie je dat de persoon gestoken wordt door een bij en zal je op de app de reactie zien van het zenuwstelsel. Op de tweede schermafbeelding zie je een lymfeklier, de werking van een bacterie en hoe deze in het lichaam komt. Op de derde schermafbeelding zie je tot slot de benamingen bij de delen van het oog en wordt de functie van de camera gebruikt om te tonen  hoe het oog in elkaar zit. 

​

​

​

Algemene uitleg
Toepassingen gelinkt aan de eindtermen

Deze app kan vooral gebruikt worden binnen het domein 'biologie' van natuurwetenschappen. Het is een ideale app voor leerlingen uit het basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs wanneer men leert over het menselijk lichaam. 

​

Concrete toepassingen van hoe de app in de klas kan worden gebruikt, vindt u hieronder. Deze toepassingen worden telkens gelinkt aan de eindtermen. Belangrijk om te vermelden is dat dit slechts een weergave is van slechts enkele toepassingen en dat er dus nog veel meer toepassingen mogelijk zijn. 

​

​​1. Via de app kunnen leerlingen waarnemen dat bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel uit verschillende organen is opgebouwd.Het is mogelijk om dit voor alle stelsels te exploreren (cfr. grijze balk bij de eerste schermafbeelding). Door de mogelijkheid om in te zoomen zien leerlingen de onderliggende opbouw van stelsels en kunnen ze ook de verschillende organen waarnemen. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om de namen van de stelsels en de organen op te vragen (Eerste graad, A-stroom, ET 1 en B- stroom, ET 9).

2. Via de interactieve functie van de app zijn leerlingen in staat om de bouw en de werking van de verschillende stelsels te exploreren op een leuke manier. Als je bijvoorbeeld de mens eten of drinken geeft, dan zie je hoe het spijsverteringsstelsel dit verteert. Op een gelijkaardige interactieve manier kan je ook de werking van de andere stelsels exploreren. Meer in detail kunnen kinderen ook de werking van de longen, het hart, ogen, oren en dergelijke exploreren (Eerste graad, A-stroom, ET 2 en B-stroom, ET 10​).

3. Deze app geeft daarnaast ook de mogelijkheid om de invloed van de omgeving op het lichaam te exploreren. Indien je bij de huidlaag de temperatuur aanpast, dan gaat het mannetje zweten indien het warm wordt, en bibberen indien het kouder wordt. Wanneer je inzoomt, kan je ook zien wat er juist met de haartjes op de huid gebeurt. Daarnaast kan je ook zien wat de invloed is van het menselijk lichaam indien het lichaam in beweging of in rust is (Eerste graad, A - stroom, ET 6 en ET 14).

Toepassing
Didactische tips

Deze app leent er zich allereerst perfect toe een visuele illustratie te zijn van de theoretische uitleg van de leerkracht. Ons lijkt het dus ideaal dat de leerkracht eerst uitleg geeft over de werking van het menselijk lichaam en dat leerlingen dit nadien met de app gaan verkennen. Hierbij kan de leerkracht eventueel gebruik maken van een instructieblad voor de leerlingen met informatie welke stelsels ze moeten verkennen en met eventueel enkele vragen die ze tijdens hun exploratie moeten oplossen.  

​

Ten tweede kan deze app gebruikt worden als een soort 'flipping the classroom' principe. De leerkracht kan de leerling vragen om de werking van het menselijke lichaam zelf te gaan ontdekken en hen vragen om na te denken welke processen er plaatsvinden. Nadien kan er in de klas besproken worden wat ze gezien hebben en kan dit gelinkt worden aan de theorie. 

​

Deze app kan ten derde ingezet worden in een jigsaw principe. De leerkracht kan elke groep de opdracht geven om expert te worden in de werking van een bepaald stelsel. Essentieel lijkt ons dat dit ondersteund wordt door als leerkracht extra informatie met de leerlingen mee te geven over de werking van het specifiek stelsel. Zo kunnen de leerlingen onderzoekend leren en kunnen ze nadien, als expert, uitleg geven aan andere groepjes over de werking van het stelsel dat zij bestudeerd hebben. 

​

Het lijkt ons ten slotte aangewezen om concreet aan leerlingen mee te geven op welke aspecten en stelsels ze zich moeten focussen tijdens hun exploratie om op die manier gericht zelf ontdekkend te leren. Dit gebeurt best aan de hand van een instructieblad.

Didactische tips
Meerwaarde

Deze interactieve app van het menselijk lichaam biedt heel wat voordelen. De app biedt zowel mogelijkheden voor leerlingen als voor leerkrachten. 

​

Meerwaarde voor leerlingen:

  • Op een interactieve, onderzoekende en leuke manier kennis maken met het menselijk lichaam

  • Visuele voorstelling van het menselijk lichaam en de organen

  • Leerlingen kunnen effectief een manipulatie uitvoeren en zien wat het effect daarvan is op het menselijk lichaam

  • Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag

  • De app is een duidelijke, realistische weergave van de werkelijkheid

​

Meerwaarde voor leerkrachten: 

  • Leerlingen zijn meer gemotiveerd

  • Een visuele voorstelling aanreiken

  • Didactische methode om leerlingen zelfstandig te laten exploreren

  • De leerkracht kan na de theoretische uitleg een duidelijke illustratie tonen

  • Leerlingen aanzetten tot onderzoekend leren

Meerwaarde
Randvoorwaarden en kritische noot
  • Enkel beschikbaar op de Ipad

  • Enkel in de eerste graad te gebruiken, te simplistisch voor gebruik in andere graden

  • Tijdens de exploratie is er geen verdere uitleg over de effectieve werking. Bijgevolg is uitleg van de leerkacht op voorhand noodzakelijk.

Kritische noot
bottom of page