Algemene uitleg
1. Doelstelling
​
De doelstelling van de app EDpuzzle is om jongeren op een gestructureerde manier zelfstandig filmpjes te laten bekijken.
​
2. Omschrijving
​
EDpuzzle is een gratis app om bewerkte filmpjes te bekijken. Het is interessant om toe te passen in de klaspraktijk omdat de app gebruik maakt van learning analytics. Door dit principe kan je als leerkracht zien wie van je leerlingen het filmpje al dan niet bekeken en begrepen heeft.
​
Er is wel eerst wat voorbereidend werk nodig vooraleer de leerlingen de filmpjes op de app kunnen bekijken. De leerkracht moet namelijk eerst via de website EDpuzzle.com een filmpje kiezen, dit inkorten en voorzien van geluidsopnames en vragen. Pas wanneer de leerkracht dit voorbereidende werk heeft gedaan, kunnen de leerlingen de filmpjes terugvinden op de app.
​
3. Hoe werkt de app?
IPAD
ANDROID
1. Eerst en vooral log je als leerkracht in op de website en geef je aan welk filmpje je wilt gebruiken. Dat kan een eigen gemaakt filmpje zijn dat je op je eigen computer hebt staan of een filmpje dat reeds online staat op websites zoals Youtube, National Geographic, TED enzovoort.
3. Eens dat gebeurd is, kan je het gekozen deel van het filmpje omvormen tot een interactieve les door het te voorzien van eigen geluidsopnames. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn bij Engelstalige filmpjes, waarvan je denkt dat ze voor je leerlingen nog moeilijk te begrijpen zijn.
5. Nadat het filmpje is bewerkt, moet je zelf een ‘klas’ creëren waaraan je het bewerkte filmpje kan toevoegen.
7. Vanaf dit moment kunnen de leerlingen de app openen, zich inloggen met hun naam en wachtwoord en de code ingeven.​
​
8. Als dit gelukt is, komen ze terecht bij het bewerkte filmpje en kunnen ze dit bekijken, beluisteren en de bijhorende vragen beantwoorden.
​
4. Een inkijk in de app...
2. Nadat het filmpje is geüpload, moet je kiezen welk gedeelte van het filmpje je wilt gebruiken. Je kan de rode pijltjes verschuiven totdat alleen het stuk overblijft dat je aan je leerlingen wil tonen.
4. Daarnaast kan je ook open vragen en meerkeuzevragen toevoegen op momenten die jij als leerkracht belangrijk vindt. O^deze manier wordt het leren meer interactief en begeleid.
6. Wanneer dit is gebeurd, krijg je een code te zien die je leerlingen nodig zullen hebben om toegang te krijgen tot je ‘klas’.
9. Je kan als leerkracht via jouw account zien welke leerlingen het filmpje bekeken hebben en kan je de antwoorden van de leerlingen zien. Ook kan je de antwoorden op de open vragen beoordelen en feedback geven. Het is hier dat we het principe van learning analytics terugvinden.
10. Wanneer de leerlingen daarna opnieuw inloggen op hun account, hebben zij toegang tot hun behaalde resultaten en de feedback van de leerkracht.
Toepassingen gelinkt aan de eindtermen
De app EDpuzzle is toepasbaar op alle domeinen binnen het vakgebied natuurwetenschappen. Het is een interessante app voor leerlingen uit het secundair onderwijs omdat leerlingen hiermee zelfstandig aan het werk kunnen.
​
Concrete toepassingen van hoe de app tijdens de lessen natuurwetenschappen kan worden gebruikt, vindt u hieronder. De concrete toepassingen die wij hieronder weergeven gaan voornamelijk over biologie en worden dan ook meteen gelinkt aan de eindtermen biologie onder het vakgebied natuurwetenschappen. Natuurlijk zijn dit slechts enkele toepassingen en zijn nog vele andere toepassingen mogelijk voor de domeinen fysica en chemie.
1. Aan de hand van een filmpje kunnen de leerlingen waarnemen dat er in een organisme een samenhang is tussen verschillende organisatieniveaus (cel, weefsel, orgaan, stelsel, organismen) (Eerste graad, A-stroom, ET 1).
2. Aan de hand van een filmpje kunnen de leerlingen bij de mens de bouw, de werking en de onderlinge samenhang van het spijsverteringsstelsel, het ademhalingsstelsel, het bloed, de bloedsomloop en het uitscheidingsstelsel waarnemen (Eerste graad, A-stroom, ET 2 en B- stroom, ET 9).
3. Aan de hand van een filmpje kunnen de leerlingen zien waar zich bij een bloemplant de wortel, de stengel, het blad en de bloem bevinden en kunnen ze te weten komen welke functies alle onderdelen hebben (Eerste graad, A-stroom, ET 3).
4. Aan de hand van een filmpje kunnen de leerlingen de cel als bouwsteen van een organisme herkennen en haar structuur op lichtmicroscopisch niveau herkennen (Eerste graad, A-stroom, ET 4).
5. Aan de hand van een filmpje kunnen de leerlingen bij de mens de delen van het voortplantingsstelsel benoemen, beschrijven hoe de voortplanting verloopt, manieren aangeven om de voortplanting te regelen en om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen (Eerste graad, A-stroom, ET 5 en B-stroom, ET 10, 11 & 12).​
​6. Aan de hand van een filmpje kunnen de leerlingen met een concreet voorbeeld aantonen dat de mens natuur en milieu beïnvloedt en dat hierdoor ecologische evenwichten kunnen gewijzigd worden (Eerste graad, A-stroom, ET 9 en B-stroom, ET 8).
Didactische tips
De manier om EDpuzzle in te zetten tijdens de lessen natuurwetenschappen zien wij voornamelijk via het principe van 'flipping the classroom'. De leerlingen kunnen de bewerkte filmpjes van de leerkracht thuis zelfstandig bekijken. Dit best a.d.h.v. de door de leerkracht toegevoegde richtvragen die dienen als een soort scaffold. Op die manier hebben ze al een eerste kennismaking gehad met het onderwerp en hebben ze al heel wat voorkennis geactiveerd. Nadien kan hier dan tijdens de les dieper op ingegaan worden door over het onderwerp te discussiëren of door aan de slag te gaan via probleem oplossend werken.
​
Meerwaarde
EDpuzzle heeft zowel een meerwaarde voor leerlingen als voor leerkrachten.
​
Meerwaarde voor leerlingen:
-
Leerlingen kunnen op een zelfstandige en leuke manier kennis maken met het ruime assortiment aan onderwerpen binnen het vakgebied natuurwetenschappen.
-
Leerlingen krijgen een visuele voorstelling van verschillende aspecten binnen natuurwetenschappen.
-
Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag, maar krijgen toch nog voldoende sturing door de richtvragen zodat ze zich niet volledig losgelaten voelen.
-
Leerlingen krijgen een gevoel van autonomie.
-
Leerlingen hebben voor de les al eens kennis gemaakt met het onderwerp, ze hebben hun voorkennis geactiveerd, weten waar de les over zal gaan en weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
-
Bovendien hebben leerlingen de mogelijkheid om extra informatie op te zoeken over het onderwerp dat aan bod zal komen indien zaken uit de filmpjes nog niet duidelijk zijn.
​
Meerwaarde voor leerkrachten:
-
De app biedt de mogelijkheid om enorm veel filmpjes aan te rijken aan je leerlingen
-
Wanneer gebruikt bij 'flipping the classroom': Leerlingen hebben reeds een eerste kennismaking gehad met het onderwerp. Het is mogelijk tijdens de les meer aandacht te besteden aan diepgaande kennisconstructie door het opstarten van discussies of aan de slag te gaan via probleem oplossend denken.
-
Didactische methode om leerlingen zelfstandig te laten exploreren, maar toch nog voldoende sturing te bieden (vb. a.d.h.v. persoonlijke richtvragen of opmerkingen).
Randvoorwaarden en kritische noot
Kritische noten bij deze app zijn:
-
Er bestaat geen app-versie voor de leerkracht.
-
Het bewerken van de filmpjes vraagt wel wat extra voorbereidingstijd.