top of page
Natuurwetenschappen

Het gebruik van tablets in het onderwijs is vrij nieuw. Het is dan ook niet evident voor leerkrachten om te weten op welke manier deze nieuwe vorm van technologie in de klas kan geïmplementeerd worden. Daarom zijn op deze website concrete toepassingen te vinden van geïntegreerd gebruik van de tablet in de klas binnen het vak natuurwetenschappen. Het vak natuurwetenschappen bestaat uit zowel chemie, fysica en biologie.

​

De concrete toepassingen zijn gebaseerd op vijf verschillende apps:

  • EDPuzzle

  • Fysica op school

  • Lichtmeter

  • Hartslagmeter

  • Het menselijk lichaam

  • 2048 chemistry

​

Bij elk app vindt u allereerst een algemene uitleg inzake de welbepaalde app. Dit omvat het doel, een omschrijving, de werking van de app en een concrete inkijk in de app. Vervolgens vindt u een aantal concrete toepassingen van hoe deze app kan worden gebruikt binnen het vak natuurwetenschappen. De focus zal hierbij in de eerste plaats worden gelegd op de eerste graad secundair onderwijs en in de tweede plaats op het ASO van de tweede en derde graad secundair onderwijs. Daarenboven worden telkens de eindtermen gelinkt die per voorbeeld van toepassing zijn. Verder worden er enkele didactische tips vermeld. Ten slotte wordt er kort ingegaan op de meerwaarde en randvoorwaarden en/of kritische noot van elke app.

Algemene uitleg

Algemene doelstellingen

Via deze website beogen wij de volgende doelstellingen bij leerkrachten die het vak natuurwetenschappen geven in het secundair onderwijs:

  • De leerkrachten kennen bepaalde apps die ze mogelijks kunnen inzetten binnen het vak natuurwetenschappen. Ze weten hierbij wat de inhoud van deze app is en kunnen de app zelf vlot hanteren.

  • De leerkrachten weten hoe ze deze apps zinvol kunnen implementeren tijdens de les.

  • De leerkrachten weten wat de meerwaarde is van deze apps, maar eveneens wat de mogelijke nadelen ervan zijn.

  • De leerkrachten weten welke apps welke eindtermen bevorderen.

  • De leerkrachten worden getriggerd om zelf op zoek te gaan naar andere apps die inzetbaar zijn tijdens het vak natuurwetenschappen.

Algemene doelstellingen

Er zijn zeer veel educatieve apps te vinden met betrekking tot het vak natuurwetenschappen. Er zijn natuurlijk wel zeer grote verschillen op het vlak van kwaliteit en bruikbaarheid tussen de verschillende apps, waardoor wij een selectie maakten binnen deze grote hoeveelheid aan apps.

Enerzijds kozen wij ervoor om alle apps die 'boek achter glas' zijn te schrappen uit ons lijstje. Wij vinden het namelijk zeer belangrijk dat apps geen loutere exacte kopie vormen van een handboek, maar een meerwaarde kunnen vormen voor zowel dit vroegere media als voor de leerkracht. 

Anderzijds probeerden we zo toegankelijk mogelijke apps te vinden. Dit wil zeggen dat de apps zowel beschikbaar zijn op iOS en Android als dat ze gratis zijn. De app 'menselijke lichaam' die we selecteerden vormt hierop een uitzondering. Deze app is namelijk enkel beschikbaar op iOS en kost ongeveer 3 euro. Deze nadelen van deze app wegen echter niet op tegen de vele voordelen ervan.

​

De gekozen apps passen in het theoretisch kader van het onderzoekend leren aangezien de apps de leerlingen aanzetten om zelf op onderzoek te gaan, te exploreren en op deze manier hun kennis te construeren. In dit opzicht passen deze apps ook binnen het kader van het sociaal constructivisme aangezien kennis niet passief wordt ontvangen maar actief wordt geconstrueerd op basis van de ervaringen die men opdoet met de apps en hun reeds aanwezig voorkennis. 

Selectie apps
bottom of page