top of page
Algemene uitleg

1. Doelstelling

​

Het doel van de app 'chemistry 2048' is het stimuleren van de motivatie en de interesse van de leerlingen met betrekking tot het onderdeel 'chemie' van het vak natuurwetenschappen.

​

2. Omschrijving

​

De app 2048 chemistry is een boeiende puzzelspel dat gebaseerd is op het bekende spel '2048'. De getallen 1, 2, 4, 8 enzovoort die in het spel '2048' worden gebruikt, zijn echter vervangen door chemische elementen uit het periodiek systeem. De bedoeling van dit spel is om Na (natrium) te vormen, net zoals bij 2048 het doel is om uiteindelijk het grote getal '2048' te behalen.

 

3. Hoe werkt deze app?

​

In deze app moet men zoveel mogelijk dezelfde elementen bij elkaar proberen te brengen. Als er bijvoorbeeld twee keer het element H (waterstof) staat, kunnen die gecombineerd worden. Wanneer deze samengevoegd worden, wordt He (helium) gevormd. Wanneer er tweemaal He staat kan er dan Li (litium) gevormd worden, enzovoort. De elementen volgen elkaar bovendien op dezelfde manier op als dat ze in het periodiek systeem staan. 

​

4. Een inkijk in de app...

IPAD

ANDROID

Algemene uitleg
Toepassingen in de klas

1. De app kan worden gebruikt als 'opwarmertje' aan het begin van de les of als 'afsluiter' aan het einde van de les. Daarnaast kunnen leerlingen die vroeger gedaan hebben met een bepaalde taak dit spel spelen. Op deze manier worden de leerlingen op een speelse manier vertrouwd met een aantal chemische elementen en hun volgorde in het periodiek systeem (Tweede graad, ASO, ET C - 4 en ET C - 9)

2. De leerlingen kunnen per twee de game spelen terwijl ze telkens de elementen voluit benoemen. Als bijvoorbeeld een blokje met een 'H' erop verschijnt, zeggen ze 'waterstof'. De leerlingen moeten bij dit spel enerzijds zo ver mogelijk proberen te geraken in het spel en anderzijds zoveel mogelijk chemische elementen juist proberen te benoemen.

Men zou bijvoorbeeld ook kunnen afspreken dat als de ene leerling een fout maakt in het benoemen van de elementen, dat de andere leerling mag verder spelen en vice versa (Tweede graad, ASO, ET C - 4 en ET C - 9).

Toepassingen
Meerwaarde

Deze interactieve app van het menselijk lichaam biedt heel wat voordelen. De app biedt zowel mogelijkheden voor leerlingen als voor leerkrachten. â€‹

 

Meerwaarde voor leerlingen:

  • De leerlingen leren op een speelse manier de chemische elementen.

  • De leerlingen leren de volgorde waarin de chemische elementen in het periodiek systeem staan.

  • De app stimuleert de motivatie en de interesse van de leerlingen inzake het deeltje 'chemie' van het vak natuurwetenschappen'. 

​

Meerwaarde voor leerkrachten:

  • Het is een leuke opwarmer/afsluiter/tussendoortje dat tegelijk leerzaam voor de leerlingen is.

  • Het gebruik van deze app tijdens de les vraagt weinig extra voorbereidingswerk.

​

Meerwaarde
Randvoorwaarden en kritische noot
  • Indien de leerkracht de app wilt inzetten zoals in toepassing 2  wordt beschreven, moeten de leerlingen reeds een bepaalde voorkennis hebben inzake de benaming van de verschillende chemische elementen. â€‹

  • De app laat weinig vrijheid aan de leerkracht om zelf creatieve opdrachten te verzinnen bij deze app.

​

Randvoorwaarden en kritische noot
bottom of page