top of page
Algemene uitleg

1. Doelstelling
 

Het doel van de hartslagmeter is net als bij de lichtmeter om jongeren in verschillende betekenisvolle contexten metingen te laten uitvoeren door middel van dit meetinstrument en hen te laten reflecteren over de bekomen resultaten.​

2. Omschrijving

De app helpt bij het meten van je hartslag en leert je wat de waarden betekenen voor je gezondheid. Deze hartslagmeter kan je hartslag op twee verschillende manieren meten. De eerste manier houdt in dat je de achterste camera afdekt met je vinger om je hartslagen per seconde te kunnen aflezen. Bij de tweede manier houd je je telefoon of tablet voor je. Er wordt op gewezen dat de hartslagmeter niet mag gebruikt worden voor medisch gebruik.
EXTRA: deze app zou ook in de LO-lessen kunnen gebruikt worden, aangezien er een circuittrainingsprogramma in verwerkt zit

3. Hoe werkt de hartslagmeter?

Bloed absorbeert licht. Iedere keer dat je hart klopt, stijgt de bloedtoevoer naar je gezicht en je vingers, dat dan weer meer licht veroorzaakt om geabsorbeerd te worden. Tussen hartkloppingen in wordt minder licht geabsorbeerd. Door het gebruiken van je smartphone camera om kleine veranderingen in gereflecteerd licht waar te nemen in je vinger of hoofd, kan Cardio je hartslag meten.


4. Een inkijk in de app...

IPAD

ANDROID

Algemene uitleg

Toepassingen gelinkt aan de eindtermen

1. De leerkracht geeft verschillende hartslagen aan die de leerlingen moeten proberen te krijgen. Op die manier merken de leerlingen dat ze hun hartslag niet volledig onder controle hebben (Eerste graad, A-stroom, ET 2, ET 21 en B-stroom, ET 3, ET 9; tweede graad, ASO, ET 1, ET2, ET B-3; derde graad, ASO, ET 1, ET 2, ET 4).

3. Er kan aan de leerlingen zelf gevraagd worden om uit te zoeken op welke manier de app de hartslag van de leerlingen meet. Wanneer de leerlingen dit ontdekt hebben, kan de link gelegd worden met concepten zoals 'frequentie' uit het subdeel 'fysica' van het vak natuurwetenschappen (Eerste graad, A-stroom, ET 21 en B-stroom).

5. Niet iedereen heeft dezelfde hartslag. Die hangt namelijk af van verschillende factoren. Laat de leerlingen op voorhand nadenken over welke factoren mogelijks de hartslag beïnvloeden. Laat de leerlingen daarna zowel hun hartslag meten met de hartslagmeter als dit tabelletje invullen. Nadien kunnen de opgestelde hypothesen worden vergeleken met tendensen die terug te vinden zijn op basis van de ingevulde tabellen. Verder kan er samen gereflecteerd worden over de oorzaak, het gevolg... van deze gevonden tendensen (Eerste graad, B-stroom, ET 3; tweede graad, ASO, ET 1).  

2. De leerlingen meten eerst hun hartslag in rust, daarna meten de leerlingen hun hartslag na een fysieke inspanning.
De leerlingen kunnen verschillende oorzaken van een hartslagstijging en hartslagdaling bespreken en dit linken aan verschillende soorten activiteiten. Hierbij aansluitend kunnen ze de gevolgen van een hoge hartslag en een lage hartslag bespreken (Eerste graad, A-stroom, ET 2, ET 21 en B-stroom, ET 1, ET 2, ET 3, ET 9, ET 14; tweede graad, ASO, ET 1, ET 2, ET B-3; derde graad, ASO, ET 1, ET 2, ET 4).

4. Laat de leerlingen de nauwkeurigheid van de hartslagmeter-app nagaan door de resultaten te vergelijken met de hartslag die ze zelf meten met hun vingers. Dit doen de leerlingen op de volgende manier: houdt twee vingers aan de binnenkant van de pols of aan de zijkant van de hals en tel gedurende vijftien seconden het aantal slagen. Dit vermenigvuldig je met vier om je hartslag per minuut te kennen. Daarna vergelijken de leerlingen hun hartslag met de hartslag die ze gemeten hebben met de cardio-app.
Op deze manier leren leerlingen met verschillende meetinstrumenten werken. Daarnaast leren de leerlingen kritisch om te gaan met meetinstrumenten door de nauwkeurigheid ervan te verifiëren (Eerste graad, A-stroom, ET 2, ET 21 en B-stroom, ET 1, ET 2, ET 3, ET 9; tweede graad, ASO, ET 1, ET 2, E B-3; derde graad, ASO, ET 1, ET 2, ET 4).

Toepassingen en ET
Didactische tips

Allereerst zou deze app kunnen gebruikt worden aan de hand van flipping the classroom bij toepassing 1. Zo zou de leerkracht aan de leerlingen kunnen vragen om hun hartslag te meten in hun vrije tijd wanneer ze een inspanning doen en wanneer ze in rust zijn. De resultaten kunnen vervolgens in de klas besproken worden. 

Ten tweede kan bij alle vijf de toepassingen de werkvorm onderzoekend leren ingezet worden. Bij deze werkvorm proberen leerlingen via exploratie een antwoord te geven op probleemstellingen. Op die manier bouwen kinderen op een actieve manier kennis op.
 

Ten derde kunnen de leerlingen bij alle vijf de toepassingen aan de slag met de werkvorm Group Investigation. Leerlingen voeren bij deze werkvorm zelf een onderzoek in groep. Na het onderzoek stellen de leerlingen de resultaten voor aan hun medeklasgenoten.
 

Didactische tips
Meerwaarde

De hartslagmeter heeft zowel voordelen voor leerlingen als voor leerkrachten

Voordelen voor leerlingen:

  • de theorie wordt toegepast in de praktijk

  • leerlingen krijgen een idee van hun eigen hartslag (de meesten weten niet of ze gemiddeld een hoge of lage hartslag hebben)

  • leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag


Voordelen voor leerkracht:

  • leerlingen zijn meer gemotiveerd

  • leerlingen worden actief aan het werk gezet

  • leerlingen worden aangezet tot onderzoekend leren

Meerwaarde
Randvoorwaarden en kritische noot
  • Niet accuraat (niet geschikt voor medisch gebruik)

  • Veel voorwaarden waaraan moet voldaan worden opdat er een correcte meting kan plaatsvinden: je gezicht moet goed en gelijkmatig verlicht zijn, geen heldere achtergrond, je mag niet praten, je moet rustig ademen, enzovoort

  • Niet bruikbaar wanneer er te weinig licht is

  • Leerkracht veel voorbereidingswerk om concrete toepassingen te voorzien bij de app

Randvoorwaarden en kritische noot
bottom of page